Sanatatea mintala si obiceiurile sanatoase

Obiceiul poate fi definit ca un raspuns aproape automat la o situatie din mediu. Acestea apar in urma repetitiei si pot fi modificate – putem renunta la unele dintre ele si construi altele noi.
Desi este posibil ca uneori sa ne fie greu sa renuntam la anumite obiceiuri nesanatoase, datorita asocierii acestora cu propria personalitate, pe termen lung, acest lucru nu este deloc imposibil. Schimbarea vine prin constientizare, vointa de schimbare si actiune – in pasi mici, cu progrese treptate.
Pentru a crea noi obiceiuri, trebuie sa ne stabilim mai intai obiectivul – cat mai detaliat posibil, sa incepem sa il practicam – cat mai constant si in timp acesta va deveni un automatism. Motivatia este importanta in crearea unui nou obicei sanatos, iar aceasta poate veni din vizualizarea scopului final (iarasi, cu detalii, inclusiv emotionale legate de felul in care ne vom simti atunci cand actiunea initiata va deveni un obicei), si totodata din mediu – putem sa ne raportam la situatii de viata sau persoane care ne inspira. Un psihoterapeut ne poate de asemenea ghida si motiva in acest proces.
Unii autori considera ca e nevoie doar de 21 de zile pentru ca o noua atitudine sa se transforme intr-un obicei – prin crearea de noi cai si legaturi sinaptice la nivelul sistemului nervos, altii considera ca e nevoie de mai mult – cateva luni.
Obiceiurile sunt comportamente care ne modeleaza viata, zi de zi, si pentru a tinde catre o sanatate mintala buna si stabila, este de dorit sa ne evaluam obiceiurile deja existente si sa incercam sa cream altele noi.
Pentru a avea sanse mari de a achizitiona noi obiceiuri, este bine sa tinem cont de : incarca actiunea pe care vrei sa o transformi in obicei cu o emotie calda si puternica – stima sau iubirea de sine pot fi un exemplu; creaza un plan detaliat si incearca sa nu te abati; asociaza un obicei nou cu unul deja existent – poti incerca sa obtii beneficii asemanatoare, dar printr-un comportament mai sanatos; ai rabdare cu tine – alege sa simti bucurie si recunostiinta pentru ca deja esti in procesul de schimbare.
Alegand sa ne centram atentia asupra progresului, si nu asupra dificultatii, avem sanse reale sa traim bucuria schimbarii in mai bine si sa investim pe termen lung in echilibru si sanatate mintala.
Psiholog David Lila
Contacteaza-ne sau fa-ti o programare Aici.
Leave a Reply