Respiratia – modalitate de a calma mintea

Din timpuri stravechi, reglarea sau controlul respiratiei au fost considerate modalitati de autoreglare si de “purificare”. In tradiciile estice Yogine exista in acest sens o multime de tehnici de respiratie numite PranaYama ce, conform teoriilor Yoga, pot aduce beneficii nebanuite.
Golite de sensul mistic, o parte dintre aceste tehnici au fost adoptate in protocoalele de tratament psihoterapeutic, iar eficienta lor a fost dovedita in special in combaterea anxietatii si stresului.
Reglarea respiratiei, sau mai exact respiratia constienta, poate aduce beneficii multiple cum ar fi: scaderea hormonilor stresului, imbunatatirea capacitatii de concentrare, reglarea tensiunii arteriale, distragerea atentiei de la anxietate, reducerea stresului, senzatia de “primenire” la nivel profund.
Tehnica prezentata in continuare este cunoscuta sub numele de “respiratia patrata” si este inspirata la origine din tehnica yogina de respiratie denumita Sama Vritti Pranayama. Desi tehnica nu prezinta nici un pericol major, recomand practicarea ei in prezenta unei persoane avizate – psihoterapeut sau instructor de Yoga.
La modul ideal, pentru realizarea tehnicii, putem sa ne asezam pe jos, comod, intr-o postura de meditatie, cu spatele drept. Respiratia patrata presupune ca cele patru faze ale respiratiei – inspiratia, retentia pe plin (aerul in plamani), expiratia si retentia pe vid (cu aerul expirat) au aceeasi durata – de obicei 4 secunde, dar aceasta poate varia in plus – minus.
Mentinand spatele drept, intr-un cadru relaxant si familiar, inspiram lent abdominal numarand pana la patru. Numaratoarea se poate realiza chiar pe degete, atingand usor cu degetul mare celelalte patru degete. La modul ideal, mentinem ochii inchisi. Mentinem apoi aerul in plamani timp de 4 secunde. Expiram apoi usor numarand din nou pana la patru. Mentinem plamanii goliti de aer numarand din nou pana la patru. Repetam atat cat ne simtim comod.
Tehnica nu trebuie sa creeze nici o forma de disconfort si nicidecum ameteala. Daca aceasta apare, ne oprim.
Constientizam la final efectele resimtite in tot organismul, dar in special starea de calmare si luminozitate mentala.
Psiholog David Lila
Contacteaza-ne sau fa-ti o programare Aici.
Leave a Reply