Mindfulness in psihoterapie

Din fericire, in ultimele zeci de anii, tehnicile mindfulness sunt din ce in ce mai prezente in protocoalele de tratament psihoterapeutic.

Mindfulness a fost dezvoltat pe baza tehnicilor budiste de meditatie (tehnici care poate chiar au radacini mai vechi, in traditia yoga) si presupune o atitudine de centrare in prezent si de atitudine de martor (detasare sau dezidentificare) a gandurilor si emotiilor. Aceasta atitudine ne permite sa ne detasam de emotii, in special de cele prea puternice si sa revenim la un mod mai rational de a vedea lucrurile.

Combinatia dintre mindfulness si psihoterapie este una reusita si datorita faptului ca unul dintre scopurile psihoterapiei este si acela de a reveni (sau de a descoperi) la un mod rational si functional de a privi lucrurile. Ambele demersuri ne conduc catre o stare de constienta sau constientizare care ne poate ajuta sa ne manageriem mai usor afectele, gandurile si senzatiile.

Diferitele tipuri de meditatie ce fac parte din mindfulness au de obecei impact pozitiv asupra starilor de anxietate, depresie si nu numai, si exista numeroase studii in aceste directii. Reglarea emotionala se imbunatateste semnificativ, nuantele emotiilor sunt altele – mai frumoase, mai fine, si exista sanse reale ca emotiile disfuncionale de tip furie, etc sa poate fi alchimizate in unele functionale si gestionabile.

Flexibilitatea mentala si toleranta la frustrare cresc de asemenea semnificativ in urma practicii mindfulness. Rezultate nu neaparat identice, dar asemanatoare se pot obtine si prin diferite forme de psihoterapie, prin analiza gandurilor automate, prin identificarea mecanismelor de aparare si prin invatarea de noi modalitati de manageriere a emotiilor si a situatiilor de viata.

Atat psihoterapia cat si mindfulness pot duce la modificari benefice pe termen lung inclusiv la nivel neurologic – prin neuroplasticitate. Se pot activa arii noi cerebrale, se pot crea sau intari noi legaturi sinaptice iar combinatia dintre cele doua – psihoterapie si mindfulness – poate fi o alegere optima si din acest punct de vedere.

Atat psihoterapia cat si mindfulness – sau combinatia dintre ele – pot fi cai de rezolvare sau atenuare a conflictelor noastre psihice, si totdata sunt cai catre noi orizonturi, catre pace, frumusete, bogatie mentala si sufleteasca. Pasi realisti – si validati stiintific – catre noi insine, in cel mai autentic mod pe care il putem cuprinde.

Psiholog David Lila

Contacteaza-ne sau fa-ti o programare Aici.

You Might Also Like

Leave a Reply