Despre depresie

Depresia este una dintre cele mai des intalnite forme de tulburare mentala. Episodul depresiv major, asa cum este numit, este o modificare a dispozitiei manifestata prin sentiment persistent de tristete si de obicei, pierdere a interesului pentru activitatile odata placute. Aceasta cauzeaza de obicei modificari la nivel emotional si comportamental putand aduce dificultate in desfasurarea activitatilor uzuale, fiind insotita de obicei si de pierdere a bucuriei si vitalitatii. Prin durata si intensitate, ea poate impacta toate aspectele de functionare – de la social, la capacitatea de concentrare, memorie, organizare, tulburari de somn, tulburari de apetit.

Depresia reprezinta mai mult decat o criza de tristete si este ideal sa fie identificata cat mai devreme. Bineinteles, ea poate fi tratata, atat prin medicatie cat si cu ajutorul psihoterapiei.

Depresia este o afectiune des intalnita, dar de putine ori expusa la adevarata ei dimensiune, adesea disimulata. Este importamt ca atunci cand avem pe cineva pe langa noi cu aceasta afectiune, sa putem accepta starile si nevoia celui de langă noi, fara a il judeca sau a il incuraja sa “treaca peste”, indrumandu-l mai degraba catre un specialist.

Posibile cauze

Ca in cazul multor tulburari, pot fi implicati o serie de factori.

Mostenirea genetica. Depresia este mai frecventa la persoanele ale caror rude apropiate prezinta de asemenea aceasta afectiune sau altele inrudite cu ea.

Biochimia creierului. Nivelul neurotransmitatorilor si modul în care acestia afecteaza neurocircuitele implicate in reglarea dispozitiei pot juca un rol semnificativ atat in depresie cat si in recuperare.

Modificarile hormonale pot de asemenea afecta dispozitia si uneori concentratia hormonilor tiroidieni (si nu numai) pot duce la depresie.

Factorii care par să creasca riscul de a dezvolta un episod de depresie pot fi: pesimismul, stima de sine scazuta, personalitatile dependente, criticismul. Evenimentele traumatice pot avea de asemenea impactul lor, alaturi de pierderi, relatii tensionate sau situatii financiare dificile. Abuzul de substante poate fi de asemenea un factor de risc.

Printre simptome se pot enumera:

– dispozitie trista in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi;
– interes mult diminuat fata de activitatile din timpul zilei;
– pierdere in greutate sau ingrasare semnificativa fara un motiv aparent;
– tulburari de somn;
– dificultati de memorie;
– lentoare si lipsa de energie;
– stima de sine scazuta si devalorizare fara un motiv concret;
– dureri musculare;
– ideatie suicidara.

Psihoterapia si medicatia sunt metode ce ajuta la tratarea depresiei.

In tratamentul depresiei, psihoterapia poate ajuta la: adaptarea la o situatie de viata dificila, identificarea comportamentelor ce favorizeaza depresia si inlocuirea lor cu unele sanatoase, analizarea relatiilor si optimizarea lor, dezvoltarea unei raportari cat mai pozitive si functionale la mediu, recastigarea sentimentului de control asupra propriei vieti, fexibilizare mentala si cresterea tolerantei, invatarea unor abilitati mai bune de coping.

La nivel personal, depresia poate cauza un dezechilibru emotional semnificativ. Cu toate acestea, exista strategii care pot fi de ajutor, cum ar fi: masuri de crestere a rezistentei la stres, flexibilizare, crestere a stimei de sine; ajutorul oferit de prieteni si familie; consultatia cu un psiholog la primele semne ale depresiei; deprinderea unor modalitati de coping care sa previna recaderile.

Exista speranta ! Oricat de sumbra ar parea situatia in care te poti gasi, exista un spatiu de lumina si bucurie dincolo de ea.

Psiholog David Lila

Contacteaza-ne sau fa-ti o programare Aici.

You Might Also Like

Leave a Reply