Despre anxietate. Ce putem face ?

Avem cu totii abilitatea de face proiectii referitoare la evenimente viitoare. Putem astfel analiza si anticipa posibile pericole si putem totdata sa ne organizam viitorul astfel. Aceasta abilitate vine insa la pachet si cu emotii de teama, ingrijorare, pe care corpul nostru le resimte uneori. Este firesc ca teama sa existe, in special in cazul unor situatii de viata reale, dar dacă aceasta persista in lipsa unui pericol real si se transforma aproape intr-o stare zilnica, apasatoare, ce ne impiedica functionarea normala, aceasta ne poate impacta viata cotidiana in mai multe moduri negative.
In aparitia tulburarilor de anxietate pot contribui mostenirea genetica, factorii de mediu (copilarie, educatie, etc.), factori declansatori precum burnout-ul, o pierdere, munca excesiva, dar si factori interni de natura psihologica.
Printre simptomele anxietatii putem aminti:
– probleme de concentrare;
– stare de agitatie;
– tensiune musculara;
– neliniste;
– dureri de cap;
– tulburari de somn;
– oboseala.
Teama este o emotie puternica pe care o traim in fata unei amenintari reale din realitatea exterioara. Rolul acesteia este să ne determine sa actionam, pentru a ne proteja.
Totusi, psihicul uman permite ca oamenii să poată trai teama doar imaginandu-si un pericol. Se considera ca aceasta este sursa anxietatii – un tip de teama fara o justificare reala, indreptata catre viitor. Cand anxietatea se bazeaza pe mediul social internalizat, aceasta poate fi de asemenea, insotita de emotii precum vina, rusinea, teama de pedeapsa.
Anxietatea mai poate fi insotita, din pacate, de senzatii extreme precum senzatia de pierdere a controlului, senzatie de prabusire, teama de moarte, lipsa coerentei mentale.
Ce putem face?
Autovalidarea emotiilor – identificarea, acceptarea si trăirea emotiilor, fi ele pozitive sau negative, duce la imbunatatirea starii psiho-emotionale si poate ajuta la departarea de ingrijorare, teama, neputinta.
Flexibilizarea gandirii si evitarea catastrofarii. Anxietatea poate fi redusa atunci cand punem sub semnul intrebarii temerile noastre, de multe ori nefondate. Cu ajutorul unui terapeut putem iesi din spirala gandurilor de ingrijorare, putem sa invatam sa nu mai generalizam si sa privim realitatea mai detasat, fara a catastrofa.
Tehnicile mindfulness. Mindfulness a fost inspirat din tehnicile budiste de meditatie si reprezinta practica de a trai în prezent cu deschidere, atentie si curiozitate. Ea poate presupune mentinerea unei conexiuni profunde, in aproape fiecare moment, cu gândurile, emotiile si senzatiile din interior si exterior, fara a incerca sa le catalogam sau sa le descriem.
Practica mindfulness poate include exercitii de respiratie, imagerie dirijata, si alte practici specifice ce ajuta la relaxarea corpului si mintii si duc la reducerea anxietatii. Astfel se creaza un spatiu intre viitorul plin de ingrijorari si momentul prezent, spatiu care ne permite sa “respiram” normal si linistiti.
O alta strategie de coping poate presupune a ne seta un “program” in care sa ne permitem sa fim ingrijorati. O ora sau o jumatate de ora, dupa care sa incercam sa ne implicam in activitati constructive, centrandu-ne in prezent.
Meditatia de asemenea, inclusa din fericire in ultimii zeci de ani in practicile psihoterapeutice, poate aduce beneficii reale in starile de anxietate, prin linistirea mintii in prezent si prin neuroplasticitate (restructurarea legaturilor neuronale) pe termen mai lung. Nici pe departe pe ultimul loc, tehnicile de respiratie inspirate din yoga pot aduce o calmare si o “primenire” a mintii, putand fi de un real ajutor.
Putem de asemenea sa invatam sa traim cu incertitudinea, dar nu oricum, ci invatand sa o manageriem si acceptam, si incercand totodata sa gasim o forma de pace si detasare chiar si in tumultul vietii. Totusi, in cazul in care simtim ca presiunea este prea mare si anxietatea devine o stare disfunctionala, este de dorit sa cerem asistenta unui psihoterapeut.
Psiholog David Lila
Contacteaza-ne sau fa-ti o programare Aici.
Leave a Reply