Psihoterapie / Consiliere

Psihologia reprezinta stiinta care studiaza psihicul uman, sub diferite aspecte.

Consilierea psihologica este de obicei o interventie de scurta durata ce are ca scop optimizarea, ghidarea, autocunoasterea sau dezvoltarea personala. Totodata poate avea scop preventiv.

Psihoterapia este interventia psihologica realizata stiintific atat în scopul optimizarii si dezvoltarii personale cat si în scopul modificarii factorilor psihologici implicati în tulburarile psihice. Psihoterapia este de multe ori un demers complex, de durata.

Formarea in psihoterapie presupune o pregatire complexa, ce se poate intinde pe durata a ani buni. Traditia terapeutica in care este format psihoterapeutul determina felul in care acesta lucreaza. Exemple de traditii psihoterapeutice: terapia cognitiv comportamentala, psihanaliza, psihodrama.

Putem alege sa beneficiem de consiliere psihologica daca nevoia noastra este de ghidare practica, daca avem nevoie de solutii relativ rapide, centrate pe prezent, daca dorim sa obtinem informatii directive, cu o viziune pragmatica.

Psihoterapia, in schimb se poate preta mai degraba pentru:
– un proces de vindecare;
– angajarea intr-un demers terapeutic de durata (luni sau ani de zile);
– nevoia de a ne gestiona mai bine emotiile si relatiile;
– sufar de un disconfort psihoemotional de durata sau am o tulburare diagnosticata deja.

Prin crearea unei relatii terapeutice profesionale, calde si suportive si cu aportul si implicarea clientului in egala masura in procesul terapeutic, solutiile nu vor intarzia sa apara.

Mai multe informatii / articole pe aceasta tematica, puteti gasi pe Blog.

Leave a Reply


*

Pt validare, va rugam sa introduceti numarul lipsa: *

Drepturi de autor - lila.ro 2023