Hatha Yoga si Meditatie

Yoga reprezinta un sistem multimilenar complex de tehnici si atitudini cu valente de fitness si punere in forma, dar cu un scop originar mistic. Practica Hatha Yoga si a Meditatiei pot fi o binecuvantare prin beneficiile pe care acestea le pot aduce atat la nivel somatic cat si psiho-emotional.

Ca instructor de Yoga si Meditatie, dar si ca psiholog, consider ca o abordare realista, functionala, dar in egala masura entuziasta, este una care tinde catre ideal. Chiar daca terminologia Yoga si teoriile care stau in spatele ei sunt specifice, a onora traditia Yoga tinand cont in acelasi timp de viziunea stiintifica mi se pare o abordare optima.

Din fericire, in ultimele zeci de ani partea de meditatie si alte tehnici ce isi au o origine comuna in Yoga si Budism, au fost introduse in protocoalele de tratament psihoterapeutic, cu rezultate reale, dovedite de studii stiintifice.

Este important totusi sa facem distinctia intre Mindfulness si Yoga. Mindfulness reprezinta un grup de tehnici ce au fost adoptate si adaptate in practica psihoterapeutica, cu rezultate dovedite de studii, iar Yoga este o practica (cu o traditie multimilenara) pe care o realizam de obicei in spatii dedicate, cum sunt studiourile de Yoga sau spatiul personal.

Practica Yoga reprezinta un set complex de tehnici, posturi (asanas), exercitii de respiratie, modalitati de a medita, ce odata abordate si aprofundate ne pot apropia de noi insine, ne ajuta sa ne mentinem sanatosi fizic si mental, ne pot extinde viziunea asupra existentei, ne pot ajuta sa descoperim noi nuante ale emotiilor si relationarilor, ne pot conduce catre deconditionare si libertate, si ne pot crea un spatiu sacru de o intimitate si frumusete rare, pe care sa il purtam neincetat in noi si sa il numim, fara ezitare, Acasa.

Totusi, Hatha Yoga a fost promovata in special la inceputul secolului trecut ca o forma de fitness, si nu este nimic in neregula sa fim interesati doar de partea de fitness sau streching ce o poate oferi practica yoga. Efectele benefice asupra posturii, metabolismului, functionarii organelor interne sunt reale si cunoscute de sute de ani.

Ce nu este Yoga? Yoga nu este totusi sau nu inlocuieste o modalitate de tratament profesionala si ar trebui practicata, la modul ideal, sub indrumarea unui instuctor acreditat si cu experienta. De asemenea, yoga nu este doar sau neaparat despre energii si transcendenta ci mai degraba despre austeritate, autocontrol si dedicare. Yoga nu este o poveste, o discutie sau o carte, ci determinare, viziune si discernamant. Yoga nu este doar inca o metoda de a “arata bine”, ci o modalitate complexa si structurata de punere in forma, la nivel profund si pe diverse planuri.

Bine ghidate si integrate, Hatha Yoga si meditatia ne pot ajuta, prin deconditionare somatica si mentala, sa redescoperim entuziasmul, afectivitatea autentica, spiritul ludic, frumusetea si puritatea, dar in egala masura si starea de adult, viziunea rationala, autocontrolul si responsabilitatea.

Mai multe informatii / articole pe aceasta tematica, puteti gasi pe Blog.

Leave a Reply


*

Pt validare, va rugam sa introduceti numarul lipsa: *

Drepturi de autor - lila.ro 2023